Mesiac s priemerom 504 km bol už v minulosti známy vodnými gejzírmi.
Najnovšie spozorovaný gejzír je však obzvlášť veľký, meria približne
9.600 km (asi ako vzdialenosť z Bratislavy do Singapuru).
Mesiac Enceladus pokrýva ľad, podľa niektorých vedcov však jeho
podpovrchový slaný oceán môže obsahovať základné podmienky na vznik
života. Vesmírna misia Cassini zhromaždila dôkazy o chemickom zložení
gejzírov pravidelnými preletmi sond cez ne už v rokoch 2007 – 2009. V
odobraných vzorkách však priamo nenašla biologické dôkazy.
Objavený gejzír tvoria ľadové zrná, pretože vodná para sa nad povrchom
mesiaca okamžite zrazí a zmrzne. Potom vytvára obrovský oblak a zásobuje
aj prstenec okolo Saturnu.
Tento obrovský gejzír bol spozorovaný citlivým prístrojom Near-Infrared
Spectrograph (NIRSpec) na Vesmírnom ďalekohľade Jamesa Webba. Gejzír
podľa výpočtov Európskej vesmírnej agentúry (ESA) chrlí približne 300
litrov vody za sekundu. To by v priebehu niekoľkých hodín v pozemských
podmienkach stačilo na naplnenie olympijského bazéna (dva a pol milióna
litrov vody).
"Teplota na povrchu Enceladu je mínus 200 stupňov Celzia. To je strašná zima," povedala kráľovská astronómka pre Škótsko profesorka Catherine Heymansová. "Ale myslíme si, že v jeho jadre je dostatočne horúco, aby to vodu zohrialo. To spôsobuje, že tieto oblaky (pary) prúdia von," uviedla.
"Vieme, že hlboko v oceánoch na Zemi je v takýchto podmienkach život.
Preto sme nadšení, keď vidíme tieto veľké gejzíry na Encelade," dodala. Život tam podľa nej môže existovať, "ale nebude to život ako sme my, bolo by to niečo ako hlbokomorské baktérie".
V NASA je pripravená misia Enceladus Orbilander, ktorá by mala pomôcť
zodpovedať otázku o existencii života na tomto Saturnovom mesiaci. Počas
niekoľkých obletov by mala odobrať vzorky a potom na Encelade aj
pristáť. Pre iné priority však bola nateraz odložená, možno aj na
niekoľko desaťročí. Pre NASA a ESA sú zaujímavejšie objemnejšie mesiace
Jupitera (Európa s priemerom 3121 km a Ganymedes s priemerom 5268 km),
ktoré majú v jadre viac tepelnej energie na udržanie vody v kvapalnom
skupenstve na oveľa dlhší čas.